Tour de Suisse

Geniet van de schoonheid en rust in de Zwitserse Alpen en ontdek de adembenemende Grand Cols uit de Tour de Suisse.

VAN MEIRINGEN NAAR MEIRINGEN

Grüetzi! Heb jij al behoorlijk wat Grand Cols afgevinkt maar ben je nog nooit in Zwitserland geweest? Dan is het de hoogste tijd! Fiets van Meiringen naar Meiringen in een proloog en 6 etappes. Ervaar de schoonheid en rust en beklim de adembenemende Grand Cols van de Tour de Suisse. Zwitserland is natuurlijk hét Alpenland bij uitstek maar de Zwitserse cols zijn bij wielrenners minder bekend dan die in Frankrijk en Italië. Toch is de Ronde van Zwitserland een belangrijke koers, die vaak de ‘vierde grote ronde’ wordt genoemd. Volgens ons terecht, want de Zwitserse cols doen qua uitdaging en schoonheid absoluut niet onder voor die in de buurlanden. We beklimmen onder andere: Grimselpass, Furkapass, Julierpass, Passo della Spluga, Sankt Gotthardpass, Susenpass en Grosse Scheidegg. Kies je voor de zwarte routes? Dan fiets je 650 kilometer en overwin je 15.000 hoogtemeters. De rode route telt 600 kilometer en 13.500 hoogtemeters.

etappes

Proloog + 6

 

overnachtingen

7

beste periodeS

juni
september

zwaarte

4 sterren

 

Kilometer

Rode routes: 600

Hoogtemeters

Rode routes: 13.500

across the alps south

ZWITSERSE KLASSIEKERS

We starten in Meiringen, nabij de Brienzersee. Vanuit Utrecht rijd je hier in 9,5 uur heen en met de juiste treinverbindingen ben je er nog sneller. Na de proloog staan er twee van de allermooiste Grand Cols van Europa op het menu: de grimmige Grimselpass (2.164 meter) en de Furkapass (2.429 meter). Deze Zwitserse klassiekers zijn verplichte kost voor de bergfietser! De Grimselpass heeft een indrukwekkende finale met slingerende wegen langs imposante stuwdammen. De Furkapass is vooral bekend om het iconische, 19e-eeuwse hotel Belvédère. Het ligt in een haarspeldbocht, nabij de Rhônegletsjer. Je kunt deze col trouwens ook kennen van een achtervolgingsscène uit de James Bond film Goldfinger, uit 1964.

De Grimselpass en Furkapass behoren tot de allermooiste Grand Cols van Europa en zijn verplichte kost voor de bergfietser.

UITSTAPJE NAAR ITALIA

Van centraal Zwitserland trekken we naar het oosten van het land, richting de Italiaanse grens. Daar beklimmen we onder andere de 36 kilometer lange Julierpass (2.284 meter), vernoemd naar de Romeinse keizer Julius Cesar. We dalen de Julierpass en Malojapass af en duiken Italië binnen; un doppio per favore! Het volgende hoogtepunt op onze route is de adembenemende Passo della Spluga (2.114 meter), of Splügenpass in het Duits. Deze grenscol voert ons langs het prachtige Lago di Montespluga, terug naar Zwitserland. In de Giro d’Italia van 2021 vormde deze Grand Col het decor van de 20e etappe, die werd gewonnen door Damiano Caruso.

TERUG IN DE TIJD

In het laatste deel van de Tour de Suisse blijven de cols schitterend! Als we de Sankt Gotthardpass (2.107 meter) beklimmen, lijkt het alsof we terug in de tijd gaan; de kronkelende weg is voor een deel geplaveid met authentieke steentjes en door de Gotthardtunnel is er weinig verkeer op de weg. Kunnen we deze Grand Col nog mooier maken? Ja, door de Italiaanse naam te noemen: Passo del San Gottardo! De volgende beklimming is de Sustenpass (2.224 meter). We lijken in herhaling te vallen als we zeggen dat dit een prachtige col is, maar het moet toch gezegd worden! Na de afdaling komen we weer in de buurt van Meiringen, waar nog één verrassend colletje op ons wacht; de Grosse Scheidegg (1.962 meter)!

Wat is bij de prijs inbegrepen?

Bij de prijs is inbegrepen:

 • Verblijf in leuke, fietsvriendelijke hotels (minimaal 3 sterren) op de route (tweepersoonskamer, 7 overnachtingen)
 • Ontbijt (7 keer) en diner (7 keer)
 • Deelname aan de door Grand Cols Cycling Tours voorbereide etappes (proloog op dag van aankomst + 6 etappes)
 • Professioneel, digitaal roadbook met alle relevante route-informatie
 • Gpx-bestanden voor het uploaden van de routes naar navigatie-apparaten
 • Picknicklunch, koffiestop met goede koffie en sportvoeding (sportdrank, water, repen et cetera) tijdens de etappes
 • Ondersteuning tijdens de etappes met volgauto, denk bijvoorbeeld aan: kleding aangeven en kleine reparaties uitvoeren
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Het gebruik van een fietspomp, smeermiddel en fietsgereedschap
 • Grand Cols Cycling Tours wielrenshirt (neem contact op als je een custom shirt wilt ontwerpen)
 • Deelname aan de VZR-garantieregeling

In de prijs is niet inbegrepen:

 –    De heenreis naar de startlocatie en de terugreis van de finishlocatie
 –    Persoonlijke verzekeringen, zoals reis- en annuleringsverzekeringen
 –    Drankjes tijdens de diners
 –    Materieel (je neemt deel met je eigen materieel, zoals: fiets, helm en kleding)

Optioneel bij te boeken:

 • Upgrade naar eenpersoonskamer: € 245, –
 • Extra overnachting (zonder diner) voor de start van de fietsreis (tweepersoonskamer): € 110, –
 • Veelgebruikte reserve onderdelen, zoals: bandjes, schoenplaatjes en batterijen (tegen kostprijs).

Meer wensen? Laat het ons weten!

Meer weten?

Ontdek de Tour de Suisse

Ben jij benieuwd naar deze fietsreis? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.

EEN selectie van onze fietsreizen

Ga de uitdaging aan en ontdek de mooiste Grand Cols met ons.

4 landergiro

4 landergiro

4 LändergiroBezoek vier Alpenlanden in één ronde, beklim het beroemde Italiaanse drieluik en ontdek andere mythische Grand Cols.VAN BLUDENZ NAAR BLUDENZServus! Kun je niet kiezen welk land jouw volgende fietsbestemming wordt? In de 4 Ländergiro (4LG) hoef je niet te...

Lees meer
A Travers les Vosges

A Travers les Vosges

A Travers les VosgesZoek het dichterbij huis en beklim in één ronde alle beroemde Vogezencols en ballons die je kent van de Tour de France.VAN FOUDAY NAAR FOUDAYSalut! Ben je in het voorjaar op zoek naar een uitdaging terwijl de cols in het hooggebergte nog gesloten...

Lees meer
Giro delle Dolomiti

Giro delle Dolomiti

Giro delle DolomitiLaat je betoveren door de adembenemende schoonheid van de Dolomieten en verken de wegen die je kent van de Giro d'Italia.VAN SÖLDEN NAAR SÖLDENCiao ragazzi! De Italiaanse Dolomieten behoren tot de allermooiste fietsgebieden van Europa. Door het...

Lees meer