Squadra

Grand Cols Cycling Tours is een reisorganisatie van Rinie Sminia (Diemen) en Joop Forster (Venlo). Rinie heeft veel ervaring met ondernemen en het voorbereiden en begeleiden van fietsreizen in het hooggebergte. Joop is een ervaren bergfietser en kent de mooiste routes in Europa.

Rinie: ‘Samen met andere wielrenners de Grand Cols beklimmen zorgt voor beleving, vertrouwen, trots én (fiets)vrienden voor het leven!’

RINIE SMINIA

Chef d’Equipe

De koers volg ik al van jongs af aan. De radioverslagen van Theo Koomen (ja, zolang geleden) speelden hierbij een grote rol. Ook knipte ik altijd de uitslagen van de Tour de France uit voor in mijn schrift. Een wielercarrière is er (nog) niet van gekomen. Wel heb ik andere sporten op hoog (nationaal) niveau beoefend. Ik deed mijn eerste ervaring met de Grand Cols op toen ik met een paar studiegenoten naar de Alpen ging. Een onvergetelijke trip die toen geen vervolg kreeg omdat gezin en werk voorgingen.

Ik besloot in 2018 opnieuw in de bergen te gaan fietsen. Een trip naar Gran Canaria werd een deceptie; ik kwam geen heuvel over. Toen ging het roer radicaal om: nieuwe fiets, bikefits, Tacx, Zwift, Wahoo, Watt Bike, betere voeding, hartslagmeter, powermeter en coaches; het fietsvirus had me te pakken. Daarna ging het snel. De kilo’s vlogen eraf en een half jaar later ‘vloog’ ik de Canarische bergen over. In de jaren daarna beklom ik de Grand Cols in de Alpen, Pyreneeën, Vogezen en Apennijnen. Ook nam ik samen met 11.000 Nibali’s deel aan de Nove Colli; fantastisch! De Grand Cols in Andorra hebben recent de meeste indruk op mij gemaakt. 

Tegelijk verdiepte ik me als bedrijfsadviseur en ex-ondernemer in de businesskant van de wielersport. Bij andere organisaties deed ik ervaring op met het organiseren en begeleiden van fietsreizen, onder andere de Coast 2 Coast Pyrenees, Across the Alps South en op Mallorca. De volgende stap kon alleen maar het starten van een eigen bedrijf in de wielersport zijn. De ontmoeting met Joop zorgde voor het beslissende zetje. We konden het goed met elkaar vinden en onze ervaringen sloten perfect op elkaar aan. Wat is er mooier dan onze ervaring, kennis en vaardigheden bundelen en delen met andere wielerliefhebbers? 

Joop: ‘Er is niets mooier dan samen afzien en genieten op de Grand Cols, natuurlijk met onderweg een kop goede koffie.´ 

JOOP FORSTER

Directeur de Course

In 2012 beklom ik met fietsvriend Rob mijn eerste Grand Col. We kozen voor een Tourklassieker: Alpe d’Huez! We hadden weinig kennis en waren matig voorbereid. In Le Bourg-d’Oisans sprong ik op een gehuurde racefiets zonder me druk te maken over de afstellingen en startte met de klim. Het was erg heet en toevallig kwamen we in de klimtijdrit van Le Haute Route terecht! Ik liet me opjagen door de ervaren renners om me heen en ging veel te snel van start. Volledig gesloopt maar intens voldaan kwam ik boven. Dit smaakte naar meer!

Sindsdien plan ik elk jaar twee of drie fietsvakanties waarin ik Grand Cols afvink. Dit is mede door de Berggids van ‘Fiets’ een soort verslaving geworden. Ondertussen heb ik meer dan 200 cols beklommen en de meeste iconische fietsroutes door het Europese hooggebergte gefietst. Voordat ik de bergen in ga beleef ik altijd veel voorpret met het bouwen van de routes. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over kleding, voeding en pacing. Mijn ervaring zet ik graag in om anderen het plezier van fietsen in de bergen te laten ervaren. Ik woon in Venlo, dichtbij de Nederlandse ‘bergen’, en fiets het hele jaar door fanatiek. Het professionele wielrennen volg ik op de voet, waarbij ik vooral geniet van de Italiaanse wielercultuur. Ik hou van klassieke wielershirts en ben fan van het merk Bianchi. 

Mijn mooiste Grand Col is Colle della Fauniera. Samen met drie fietsvrienden beklom ik de Fauniera voor het eerst in 2016, vanuit Demonte. Deze col heeft alles wat fietsen in de bergen voor mij zo mooi maakt. Over een smalle, verlaten weg klommen we naar een prachtig, ruig alpinegebied. De klim was lang en zwaar. Op de top (2.481 meter) stond Marco Pantani, vereeuwigd in steen, op ons te wachten. Toen ik in 2022 samen met Rinie Across the Alps South voorbereidde wist ik één ding zeker: de Fauniera moet erin! 

 Start jouw volgende avontuur bij ons?