MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

ONDERWEG NAAR DUURZAAM REIZEN

Reizen heeft impact op het milieu, klimaat en de maatschappij. Wij streven ernaar de negatieve impact van onze fietsreizen te minimaliseren en waar mogelijk een positieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een duurzame reisbranche. Duurzaam reizen start met transparantie en bewustwording.

De grootste impact van onze fietsreizen zit in de vervoersbewegingen van onze klanten heen en weer naar de bergen. De keuze van het vervoersmiddel en het aantal vervoersbewegingen heeft veel invloed op de totale CO2-uitstoot van de reis. Ook onze keuzes bij het aanschaffen van spullen die we tijdens de reis gebruiken (zoals een bestelbus, stoelen, tafels en gereedschap) maken veel impact. Bij de winning van grondstoffen en de productie en het transport van nieuwe spullen komt veel CO2 vrij, wordt schade aan de natuur toegebracht en worden wellicht arbeiders in andere delen van de wereld uitgebuit. De keuze voor (lokale) circulaire spullen – die een volgend leven krijgen – is veel duurzamer. Dit geldt ook voor (fiets)kleding.

Daarnaast zijn er nog andere aspecten aan fietsreizen en onze algemene bedrijfsvoering waarbij wij duurzame keuzes maken. Lees hieronder welke duurzame keuzes Grand Cols Cycling Tours nu maakt en hoe wij onszelf in de toekomst willen verbeteren.

ONZE DUURZAME KEUZES

  • Onze klanten bepalen waar de reis heen gaat maar bij het selecteren van de exacte start- en finishlocaties proberen we een stad uit te kiezen die per trein bereikbaar is. Als klanten per auto willen reizen dan stimuleren we ze om te carpoolen. We bieden hier hulp bij aan door indien mogelijk fietsen en bagage te vervoeren.
  • Wij richten ons vooral op etappetochten, het liefst met de start en finish op dezelfde locatie. Dit is logistiek makkelijker en bespaart reisbewegingen. Onze klanten fietsen van hotel naar hotel en wij begeleiden ze (afhankelijk van de groepsgrootte) met één of twee bestelbussen/auto’s. Zo verplaatst een groep van 8 tot 20 mensen zich met een beperkte CO2-uistoot over een aanzienlijke afstand door het hooggebergte.
  • We hebben bewust gekozen voor de SNS Bank (onderdeel van de Volksbank). Deze bank scoort het beste in de ‘Eerlijke Bankwijzer‘.
  • Wij richten ons vooral op het voorjaar en de zomermaanden en organiseren voorlopig een beperkt aantal reizen per jaar. Omdat een eigen bestelbus een groot deel van het jaar stil zou staan, huren we onze vervoersmiddelen. 
  • We gebruiken spullen om onderweg een koffie- en lunchstop te verzorgen en kleine reparaties uit te voeren. Waar mogelijk kiezen we voor (kwalitatief hoogwaardige) circulaire opties (zoals 17 tweedehands inklapstoelen).
  • Wij hebben met ‘A Travers les Vosges’ een prachtige, vijfdaagse fietsroute door de noord Franse Vogezen voorbereid. Om door de bergen te fietsen hoef je niet ver te reizen. De Vogezen zijn een duurzamer alternatief voor de Alpen of Pyreneeën.
  • Deze website wordt gehost door Green Geeks. Green Geeks levert drie keer zoveel groene stroom terug aan het netwerk als dat ze zelf gebruiken. Ook planten ze een boom voor ieder account dat gebruik maakt van hun diensten.

ONZE VERBETERINITIATIEVEN

  • Als er op de fietsroutes ‘groene’ hotels beschikbaar zijn die in het budget passen en voldoen aan onze kwaliteitsstandaard, dan gaat onze voorkeur uit naar deze hotels. Om de juiste keuzes te maken moeten we ons verdiepen in certificaten en claims die hotels maken om ‘green washing’ uit te sluiten.
  • Wij verzorgen graag een wielershirt voor onze klanten ter herinnering aan het mooie avontuur dat ze samen beleefd hebben. We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om wielershirts van gerecycled materiaal aan te bieden.
  • Wij willen klanten die nog duurzamer willen reizen de optie aanbieden om ze met een elektrische volgauto te begeleiden. We gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en of de laadinfrastructuur in het hooggebergte daarvoor gereed is.